Muffinki z jabłkiem i orzechami to moja słodka propozycja do kawy ;)

Muffinki z jabłkiem i orzechami to moja słodka propozycja do kawy ;)
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Jesienne smaki zawarte w słodkościach, polecam ;)

Składniki

  • Ciasto muffinkowe:
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 1/2 szklanki
  • masło 125 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki
  • Dodatki:
  • jabłka 2-3 szt
  • orzechy włoskie 60 g
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • masa krówkowa do dekoracji

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać, skroić w kostkę i z brązowym cukrem podgrzewać przez kilka minut na patelni. Jaja rozmieszać z cukrem. Następnie wlać mleko i stopiona margarynę, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość połączyć. Na końcu dodać skrojone orzechy i jabłka, delikatnie wymieszać.

  2. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25 min., do zrumienienia.

  3. Przed podaniem polać masą krówkową, którą wcześniej należy podgrzać w kąpieli wodnej,
    Smacznego!

Składniki
  • Ciasto muffinkowe:
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • jaja 2 szt
  • cukier drobny 1/2 szklanki
  • masło 125 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki
  • Dodatki:
  • jabłka 2-3 szt
  • orzechy włoskie 60 g
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • masa krówkowa do dekoracji
Składniki