Siekam orzechy tak, by były przyjemne do jedzenia po upieczeniu. Do szklanki wsypuję 3/4 szklanki płatków owsianych oraz orzechy. Dodaję wiórki kokosowe, mąkę, sól, proszek do pieczenia i rodzynki –dokładnie mieszam. Gdyby suszone owoce były sklejone, to je teraz rozdzielam –obtoczą się pojedynczo w mące, dzięki czemu nie zbrylują się w cieście i upieką się osobno.
Roztapiam masło –ma być płynne, ale nie gorące (można w mikrofalówce, kilkadziesiąt sekund powinno wystarczyć).
Do drugiej miski wbijam całe jajka, dosypuję cukier i miksuję do czasu, aż jajka pojaśnieją, zwiększą objętość i staną się puszyste. Dodaję jogurt, roztopione masło i mieszam.
Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo. Przekładam ciasto do blaszki na muffinki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180-200 st. przez ok. 20 minut. - zależy od piekarnika. Smacznego!;)