Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Muffinki marchewkowe"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6622
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6622
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Składniki
Rodzynki zalej wrzątkiem. Po 10 min osącz z nadmiaru wody. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz cukier. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej oraz kilka kropli aromatu waniliowego i starannie rozmąć trzepaczką. Suche połącz z mokrymi i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchew, rodzynki i orzechy, wymieszaj łyżką.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Każdą napełnij ciastem do 3 wysokości. Piecz około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180° C. Wystudź w uchylonym piekarniku. Wierzch muffinek możesz polać lukrem pomarańczowym. Do miseczki przesiej 1 i 1 szklanki cukru pudru. Dodaj 2-3 łyżki soku z pomarańczy oraz 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy. Starannie wymieszaj łyżką lub mikserem na gładką masę, by nie było grudek.
40 minut Sztuka: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie