Muffinki kawowe

Muffinki kawowe
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, najprościej i najszybciej zrobić muffinki. Przepis podstawowy, zawsze można urozmaicić. Wystarczy dodać, jeden inny składnik i już mamy całkiem nowe babeczki. Wszystko zależy od wyobraźni. U mnie, tym razem, innym składnikiem jest kawa.

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • kilka kostek białej czekolady

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Zostawić do przestudzenia.
    Do miski wsypać składniki sypkie. Wymieszać. Dodać składniki mokre.
    Zmiksować, żeby wszystko się połączyło.

  2. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami,
    do 3/4 ich wysokości.
    Piec w temperaturze 170 stopni, około 30 minut.

  3. Przygotować lukier. Kawę wymieszać z cukrem. Dodać mleko i mieszać do powstania gładkiego lukru.

    Czekoladę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

    Wystudzone muffinki, polać lukrem kawowym i posypać utartą, białą czekoladą.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 22 października 2019
Szybkie i pyszne:)
kuchmariola63 23 października 2019
Super :)
Składniki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Dodatkowo:
  • kilka kostek białej czekolady
Składniki