Muffinki jogurtowe z truskawkami

Muffinki jogurtowe z truskawkami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie i proste muffinki, które skradną niejedno serce. Delikatne, mięciutkie, niezbyt słodkie z dodatkiem truskawek będą idealne do kawy i herbaty.

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20-30 dag. świeżych truskawek

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej, jogurt i cukier. Wszystko miksujemy przez około minutę. W osobnej misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie do składników mokrych dodajemy suche i krótko łączymy wszystko razem. Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i każdą kroimy na 4 części. Następnie truskawki dodajemy do masy muffinkowej i znowu wszystko mieszamy.

  2. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem zostawiając odrobinę przestrzeni dla babeczek do wyrośnięcia. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20-30 dag. świeżych truskawek
Składniki