Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Muffinki jabłkowo-cynamonowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Delikatne i aromatyczne muffinki z jabłkami i cynamonem zadowolą każdego łasucha. Najlepsze są zaraz po upieczeniu póki skorupka jest chrupiąca :)

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy 1 łyżeczką cynamonu oraz 2 łyżkami cukru. Mąkę mieszamy z 1/2 szklanki cukru, sola, sodą oczyszczoną i cukrem wanilinowym. Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajko, maślankę i miksujemy na jednolite ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy na foremek na muffinki, wyłożonymi papilotkami, do 3/4 wysokości i posypujemy wierzch pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego :)

Składniki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 cukier wanilinowy
Składniki