1) Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
RADA: Zamiast gotowych papilotek do babeczek z powodzeniem do wyłożenia foremek można użyć małych, kwadratowych kawałków papieru do pieczenia, jak na zdjęciach.
2) W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
3) W drugiej misce wymieszać : purée z dyni, jajka, cukier trzcinowy oraz olej.
4) Następnie dodać przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
5) Przygotowane ciasto przełożyć do foremek (do ok. 2/3 wysokości).
6) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
7) Gotowe babeczki wystudzić.