Muffinki czekoladowo - serowe

Muffinki czekoladowo - serowe
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Puszyste i wilgotne muffinki czekoladowe na oleju, z masą serową z białego sera w kostce. Szybkie, proste i smaczne.

Składniki

  • 2szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • ok. 0,5szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju
  • Masa serowa:
  • 250g białego sera (użyłam chudego sera w kostce)
  • 1 żółtko
  • 1 lyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
  • 3 - 4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Jajka wbiłam do miski miksera. Zmiksowałam je chwilę do lekkiego spienienia. Dolałam do nich mleko i olej i jeszcze raz chwilę zmiksowałam. Do drugiej miski przesiałam mąkę tortową i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, budyniem, gorzkim kakao i cukrem. Składniki sypkie wmiksowałam powoli do masy jajecznej. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zblendowałam na jednolitą masę serową blenderem ręcznym. Można też użyć sera wiaderkowego, wtedy wystarczy wszystko wymieszać bez blendowania. Silikonową formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam po dużej łyżce ciasta czekoladowego. Na ciasto czekoladowe nałożyłam po łyżeczce masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków przemieszałam ciasto czekoladowe z serem, żeby ser nie stanowił jednej plamy tylko rozszedł się po babeczce. Muffinki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu muffinki wystudziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu wyjęłam je z silikonowej formy i pozostawiłam w papilotkach. smietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki. Wszystko wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą polałam muffinki. Muffinki podałam po zastygnięciu polewy. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek.

Składniki
  • 2szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka budyniu czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • ok. 0,5szkl. mleka
  • 6 łyżek oleju
  • Masa serowa:
  • 250g białego sera (użyłam chudego sera w kostce)
  • 1 żółtko
  • 1 lyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
  • 3 - 4 łyżki śmietany 30%
Składniki