Muffinki czekoladowo - bananowe

Muffinki czekoladowo - bananowe
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne czekoladowo - bananowe babeczki to prosty sposób na idealny deser po obiedzie, lub dodatek do porannej kawy.

Składniki

  • 2-3 banany
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
  • 1/3 szklanki kakao DecoMorreno
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Foremkę do babeczek wyłożyć papierowymi wkładkami.
    Banany obrać ze skórek i dokładnie rozgnieść - do muffinek potrzeba 1 szklanki tak przygotowanych owoców.

  2. Do dużej miski dodać 1 szklankę zgniecionych bananów, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 duże jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego i dokładnie wymieszać.

  3. Do drugiej miski dodać 1,5 szklanki mąki, 1/3 szklanki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1/2 łyżeczki soli i także wymieszać.

  4. Wsypać suche składniki do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszać, aż się połączą. (nie należy przejmować się jeśli mieszanina będzie trochę grudkowata)
    Na koniec do miski wsypać kropelki czekolady i delikatnie wmieszać je w przygotowane ciasto.
    Tak przygotowane ciasto czekoladowo - bananowe rozlać do dołków w uprzednio przygotowanej blasze na muffinki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

  5. Piec przez ok. 35 minut, stopień upieczenia ciasta można sprawdzić drewnianą wykałaczką, jeśli jest sucha po wyciągnięciu ze środka muffinki, jest ona upieczona.
    Po upieczeniu wyjąć babeczki z formy i przed podaniem pozostawić do ostygnięcia

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 25 października
Pyszotka :)
Składniki
  • 2-3 banany
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych
  • 1/3 szklanki kakao DecoMorreno
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki