Muffinki czekoladowe z wiśniami

Muffinki czekoladowe z wiśniami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sm_estera
Głównym walorem smakowym jest połączenie gorzkiej czekolady i wiśni, dlatego jedynie dodanie mocnego alkoholu wzmocni i wzbogaci smak. Wszelkie inne modyfikacje mogą się okazać nietrafione. Przepis jest prosty a efekt genialny.

Składniki

  • 20 dkg mąki (to jest 1 szkl. można dać o łyżkę mniej, a dodać łyżkę mąki ziemniaczanej)
  • 20 dkg masła lub margaryny do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru (może być mniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cała czekolada gorzka
  • drelowane wiśnie (najlepiej takie ze słoika)

Przygotowanie

  1. Masło (margarynę) pokroić w plastry, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem. Dodawać po jednym jajku, wciąż ucierając. Potem dodać cukier i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać startą na grubej tarce warzywnej czekoladę i wymieszać to łyżką.

  2. Gotowe ciasto nakładać łyżką do papilotek. Trzeba pamiętać, że potrzebna jest forma do muffinek ponieważ ciasto jest płynne i papilotki nie utrzymają same odpowiedniego kształtu. Na każdą muffinkę wrzucić po trzy lub cztery wiśnie odcedzone z soku. Piec w temp. 180˚C.

  3. Ciasto można wylać również na blachę wyłożoną. Do ciasta można robić różne masy i dodatki, jednak trzeba pamiętać, że głównym aromatem tego przepisu jest gorzka czekolada i wiśnie. To smaki, które się doskonale komponują, nie wymagając dodatkowego „towarzystwa”.

Komentarze do przepisu (3)

CookWithMe 06 marca 2019
Uwielbiam :)
drNowak 06 marca 2019
To musi być naprawdę dobre. Muszę spróbować:)
Maudie 06 marca 2019
Połączenie wiśni z czekoladą....poezja,uwielbiam:)
Składniki
  • 20 dkg mąki (to jest 1 szkl. można dać o łyżkę mniej, a dodać łyżkę mąki ziemniaczanej)
  • 20 dkg masła lub margaryny do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru (może być mniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cała czekolada gorzka
  • drelowane wiśnie (najlepiej takie ze słoika)
Składniki