Muffinki czekoladowe z nadzieniem z dzikiej róży

Muffinki czekoladowe z nadzieniem z dzikiej róży
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Można też zrobić wersję z białej czekolady, wtedy należy dodatkowo dodać łyżkę mąki zamiast kakao, aby zachować odpowiednią gęstość ciasta, no i kosteczki białej czekolady.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczke pół na pół cm
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • marmolada z dzikiej rózy

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać pierwsze pięć składników (suche), w drugiej wymieszać kolejne cztery (mokre). Następnie połączyć mokre z suchymi.

  2. Do papierowych foremek nakładać masę do ok. 2/3 ich wysokości (wychodzi ok 20 muffinek).

  3. Piec ok 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. C z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu.

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3 niezbyt płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczke pół na pół cm
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • marmolada z dzikiej rózy
Składniki