Mrówkowiec

Mrówkowiec
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Garfield
Podawane na gorąco rozgrzeje podczas najbardziej mroźnej zimy. (skomplikowane tylko podczas czytania, piecze się łatwo)

Składniki

  • mąka, 0,45 kg
  • suszone drożdże, 1 opakowanie
  • aromat pomarańczowy, kilka kropli
  • cukier, 10 dkg
  • cukier waniliowy, 1opakowanie
  • mleko (letnie), 200 ml
  • jajko, 1 szt
  • masło, 120 g
  • tłuszcz do tortownicy, .
  • Nadzienie:, .
  • masło., 40 g
  • cukier., 50 g
  • cukier waniliowy., 2 opakowania
  • jajko., 1 szt
  • twarożekm (chudy), 250 g
  • aromat pomarańczowy., kilka kropli
  • mak. (suchy), 150 g
  • rodzynki, 1 opakowanie
  • rum do namoczenia rodzynek, .
  • budyń waniliowy w proszku, 2 łyżki
  • dodatkowo płynna konfitura morelowa lub inna jasna bez kawałków

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40 min, aby wyrosło. Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem (ja to robie w mikserze), a następnie dodajemy cały czas miksując twaróg, mak, kilka kropel aromatu pomarańczowego i budyń w proszku. Na sam koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wtedy już nie ucieramy tylko mieszamy łyżką (żeby się rodzynki nie posiekały). Ciasto rozwałkowujemy na folii o wymiarach 30 x 50 cm i nakładamy na nie masę twarogową. Przy jednym długim brzegu zostawiamy 1 cm ciasta bez nadzienia. Podnosimy folię i delikatnie zwijamy ciasto (zaczynając od szerokiego brzegu na którym nadzienie jest do końca). Powstałą w ten sposób roladę kroimy na 12 kawałków, układamy w wysmarowanej tłuszczem tortownicy jedno obok drugiego (miejsce krojenia na górze i na dole) i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy 50 - 55 min w temp. 175 stopni. Po upieczeniu smarujemy cienko konfiturą.

Komentarze do przepisu (4)

iwwka 17 grudnia 2008
Rozumiem, że mak też dodajemy namoczony... przecież nie taki prosto z paczki?
Konto usunięte 21 stycznia 2009
przecież jest napisane "mak suchy"
Suchy to znaczy nie moczony. Rozumiem ,że... Czytaj całość »
przecież jest napisane "mak suchy"
Suchy to znaczy nie moczony. Rozumiem ,że to jest ciasto drożdzowe i trzeba dÅ
Konto usunięte 21 stycznia 2009
Suchy to znaczy nie moczony.
Rozumiem,że to jest ciasto drożdzowe które trzeba bardzo dłuuuuugo wyrabiać aż... Czytaj całość »
Suchy to znaczy nie moczony.
Rozumiem,że to jest ciasto drożdzowe które trzeba bardzo dłuuuuugo wyrabiać aż "odstanie" od ręki
Amoże by tak rozwałkować go na pergaminie? Nie było by łatwiej?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 0,45 kg
  • suszone drożdże, 1 opakowanie
  • aromat pomarańczowy, kilka kropli
  • cukier, 10 dkg
  • cukier waniliowy, 1opakowanie
  • mleko (letnie), 200 ml
  • jajko, 1 szt
  • masło, 120 g
  • tłuszcz do tortownicy, .
  • Nadzienie:, .
  • masło., 40 g
  • cukier., 50 g
  • cukier waniliowy., 2 opakowania
  • jajko., 1 szt
  • twarożekm (chudy), 250 g
  • aromat pomarańczowy., kilka kropli
  • mak. (suchy), 150 g
  • rodzynki, 1 opakowanie
  • rum do namoczenia rodzynek, .
  • budyń waniliowy w proszku, 2 łyżki
  • dodatkowo płynna konfitura morelowa lub inna jasna bez kawałków
Składniki