Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Morelowy sernik"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 253
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3151
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 253
Składniki
Gotowy blat biszkoptowy umieść na spodzie tortownicy. Twaróg zmiel 3 razy. Galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, schłodź i odstaw do lekkiego stężenia.
Zmielony twaróg zmiksuj razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny, a na koniec tężejącą galaretkę cytrynową.
Masę serową raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki morelowe przygotuj według przepisu, odstaw do stężenia.
Morele osącz, ułóż na serniku. Zalej galaretką, zastudź. Polewę czekoladową przygotuj wg przepisu. Migdały zrumień na suchej patelni. Ciasto wyjmij z formy. Boki posmaruj polewą, obsyp migdałami.
Czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 2,30 zł, 12 porcji.
Sernik na zimno będzie wyglądał oryginalnie i bardzo efektownie, jeśli boki tortownicy wyłożysz cienkimi plastrami pomarańczy, truskawek, moreli, brzoskwiń lub ananasa z puszki. Owoce możesz też ułożyć na spodzie.Źródło: Świat kobiety