Przygotuj formę 25/25.
wykonanie ciasta;
Do miski należy przesiać suche składniki, dodać surowe żółtka i pokrojone masło. Ciasto zagniatamy, aż składniki połączą się ze sobą. Nie robimy tego zbyt długo. Następnie dzielimy na dwa kawałki, jeden trochę mniejszy powinien być. Ten mniejszy umieszczamy w worku foliowym i dajemy do zamrażarki. Większą część ciasta wykładamy na formę do pieczenia, wyłożoną papierem. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego do 150* piekarnika. Pieczemy 20 minut.
wykonanie kremu;
Białka ubijamy ze solą na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kaszę manną, proszek budyniowy i śmietanę. Miksujemy do całkowitego wymieszania składników.
Masę wylewamy na upieczony spód. Na niej układamy wypestkowane morele.
Na morele ścieramy ciasto wyjęte ze zamrażalnika.
Blachę wkładamy do nagrzanego do 170* piekarnika i pieczemy 50 minut.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej