Moje ulubine ciasto drożdżowe

Przepis dnia 2014-03-19
Moje ulubine ciasto drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Channah
Jest bardzo puszyste i dlugo utrzymuje swiezosc, a przede wszystkim zawsze sie udaje:)

Składniki

  • Ciasto: 3 i 1/2szkl maki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 50g swiezych drozdzy
  • 150g masla
  • 5 zoltek
  • ok 4 duze jablka
  • Kruszonka: ok 120g masla
  • 3/4 szkl maki
  • 3/4 szkla cukru

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, aby bylo cieple. Do miski rozkruszamy drozdze, wsypujemy 2 lyzki cukru i lyzke maki, zalewamy cieplym mlekiem. Pozostawiamy na ok pol godzinki w cieplym miejscu, aby drozdze zaczely pracowac.

    W malym garnku rozpuszczamy maslo i pozostawiamy do wystygniecia.

  2. W drugiej misce ucieramy zoltka z pozostalym cukrem. Wsypujemy pozostala make, delikatnie mieszamy i wlewamy wyrosniete drozdze. Nastepnie dolewamy rozpuszczone maslo. Calosc zagniatamy, im dluzej, tym bedzie bardziej puszyste. Ciasto powinno odlepiac nam sie od miski i reki, wtedy jego konsystencja jest idealna.

    Ciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy na ok 1,5-2 godziny w cieplym miejscu, powinno delikatnie podrosnac, ale nie liczmy na zbyt duzy przyrost masy.

    W tym czasie z podanych skladnikow zagniatamy kruszonke i wstawiamy do lodowki.

    Ciasto wykladamy na wylozona papierem tortownice i pozostawiamy jeszcze na ok pol godziny w cieplym miejscu.

    Obieramy jablka i kroimy w kostke lub piorka. Ukladamy na ciescie i posypujemy grubo kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy ok 40 minut.

    Zachecam do wyprobowania i zycze smacznego:)

    Przepraszam za brak polskich znakow.

Komentarze do przepisu (3)

marysia11082 17 marca 2014
Aż zazdroszczę nie jestem specjalistką od ciast drożdżowych,dlatego u mnie często goszczą ciasta biszkoptowe.
Channah 17 marca 2014
Tez zawsze mialam obawy co do ciasta drozdzowego, ale kiedys w jakiejs gazetce znalazlam ten przepis, wyprobowalam i... Czytaj całość »
Tez zawsze mialam obawy co do ciasta drozdzowego, ale kiedys w jakiejs gazetce znalazlam ten przepis, wyprobowalam i problem znikl:) a ciasto smaczne:)
krokiecik 02 września 2015
zrobione ze śliwkami ,przepyszne ,kruszonka boska pozdrawiam :):)
Składniki
  • Ciasto: 3 i 1/2szkl maki
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 50g swiezych drozdzy
  • 150g masla
  • 5 zoltek
  • ok 4 duze jablka
  • Kruszonka: ok 120g masla
  • 3/4 szkl maki
  • 3/4 szkla cukru
Składniki