Moje rogaliki w dwóch smakach

Moje rogaliki w dwóch smakach
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Robiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne, a zaznaczam, że nie jestem najlepszym cukiernikiem;)

Składniki

  • 500g mąki (do ciasta)
  • 5 łyżek mąki do zaczynu
  • 225ml mleka (ciepłe)
  • 5 łyżek cukru - 1 łyżka do zaczynu
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 125 ml oleju
  • szczypta soli
  • 50g drożdży
  • 200g masła (musi być miękkie)

Przygotowanie

  1. Robienie rogali zaczynamy od przygotowania zaczynu:) Pół szklanki mleka, drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Teraz przygotujmy dwie miseczki. Jedną dużą, w której będziemy mieszać ciasto, drugą mniejszą.

  3. W mniejszej mieszamy jajko, żółtko, cukier i olej. Ja robiłam to drewnianą płaską łyżką. Masa musi być jednolita.

  4. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy zaczyn, pozostałe mleko i masę jajeczną. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na dwie lub trzy części, tak aby można swobodnie je rozwałkować na blacie. Wałkujemy na kształt koła. Smarujemy każdą warstwę masłem i składamy ją na wiele warstw (najlepiej naciąć na wzór słoneczka i naprzemiennie nakładać na siebie części ciasta). Tak zrobić z pozostałym ciastem i odstawić na 20 minut.

  6. Po tym czasie każdą partię ciasta rozwałkowujemy i wycinamy trójkąciki, aby je nadziać naszym ulubionym czymś:) Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

  7. U mnie są dwie wersje - pierwsza to nadzienie z konfitury pomarańczowej a na wierzchu cytrynowy lukier i płatki migdałów. Druga wersja to konfitura z czarnej porzeczki a na wierzchu lukier z olejkiem migdałowym i wiórkami czekolady.

Komentarze do przepisu (6)

anetaa26 10 listopada 2012
pysznie wygladaja :) ode mnie 5, bo wiecej sie nie da :)
Konto usunięte 10 listopada 2012
ode mnie też, bo wyglądają na smakowite, na pewno wypróbuję :)))
Konto usunięte 11 listopada 2012
Cudne i pachnące,nie jadam słodyczy ani drożdżówek - ale te pochłonęłabym bez umiaru.Super ..5..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500g mąki (do ciasta)
  • 5 łyżek mąki do zaczynu
  • 225ml mleka (ciepłe)
  • 5 łyżek cukru - 1 łyżka do zaczynu
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 125 ml oleju
  • szczypta soli
  • 50g drożdży
  • 200g masła (musi być miękkie)
Składniki