Moje pierwsze jagodzianki

Moje pierwsze jagodzianki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Wyszło mi 12 bułek dużych z reszty ciasta zrobiłam bułę gigant

Składniki

  • 1 kg Mąka Basia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g drożdży,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 5 żółtek,
  • 90 g margaryny,
  • pół litra jagód(2 łyżki cukru do jagód,
  • sok odlać).

Przygotowanie

  1. Z drożdży, letniego mleka, odrobiny mąki i cukru(ja daję po łyżeczce) rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Mąkę, żółtka, cukier i gotowy rozczyn dodać do miski. Wszystko dokładnie wyrobić(ja robię ręcznie, jeśli ktoś ma robot można nim), gdy ciasto jest już wyrobione dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto zwinąć w rulon odcinać nożem kawałki około 5 cm w dłoni rozpłaszczyć, nałożyć pół łyżki jagód, formować bułeczki, posmarować białkiem, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już wyrosną nastawić piekarnik na 170 - 180 stopni i piec 20 - 25 minut. Można polać lukrem ja osobiście nie lubię lukru. Można też dodać do ciasta więcej cukru, ponieważ z tego przepisu nie są za słodkie.

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 16 października 2018
Smakowite :)
agnes72 16 października 2018
serdecznie dziękuję
Składniki
  • 1 kg Mąka Basia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g drożdży,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 5 żółtek,
  • 90 g margaryny,
  • pół litra jagód(2 łyżki cukru do jagód,
  • sok odlać).
Składniki