Moje ciasto drożdżowe

Moje ciasto drożdżowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Magda007
tradycyjne ciasto na niedzielne popołudnia

Składniki

  • mąka, 1 kg.
  • drożdże, 10 dkg.
  • mleko, 0,5 litra
  • Jaja, 5 sztuk
  • masło, 20 dkg.
  • cukier, 1 szklanka

Przygotowanie

  1. drożdże rozrobić z letnim mlekiem, 2 łyżkami mąki i 1 łyżką cukru, odstawić na 15 min.

  2. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn, ubite z cukrem jajka i wyrobić. Do ciasta stopniowo dodawać roztopione masło.

  3. Wierzch ciasta zazwyczaj posypuję kruszonką. Kruszonka - 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru. Gdy nie robię kruszonki tak jak w przypadku ciasta na zdjęciu, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem.

  4. Do ciasta można dodać według upodobań sparzone rodzynki lub owoce np. wiśnie.

Komentarze do przepisu (1)

szalonooki 19 grudnia 2014
hm, wygląda jak ciasto babci z mojego dzieciństwa, tego właśnie szukałem
Składniki
  • mąka, 1 kg.
  • drożdże, 10 dkg.
  • mleko, 0,5 litra
  • Jaja, 5 sztuk
  • masło, 20 dkg.
  • cukier, 1 szklanka
Składniki