Moje batoniki musli

Przepis dnia 2013-03-01
Moje batoniki musli
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Pyszne i dietetyczne batoniki musli

Składniki

  • po 5 łyżek: płatków owsianych lub otrębów
  • sezam, słonecznik, pestki dyni
  • rodzynki, płatki migdałów, 4 łyżki miodu
  • 100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przygotowanie

  1. Wszystkie ziarna i płatki wsypujemy na patelnię i prażymy kilka minut - aż sezam się zarumieni. Następnie ziarna przesypujemy do innego naczynia i na tą samą patelnię wlewamy miód, gdy się "rozpuści" dodajemy mleko i mieszamy. Po ok 2 minutach dosypujemy ziarna, płatki owsiane i rodzynki. Mieszamy aż wszystko ładnie się sklei. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy łyżką i przykrywamy papierem. Na górze kładziemy "obciążnik" - u mnie drewniana deska do krojenia, a gdy masa ostygnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie tniemy masę na batoniki :)

Komentarze do przepisu (4)

AgaPiwo 27 lutego 2013
tak tak!!! takiego przepisu szukałam właśnie bo jestem bezglutenowcem! oczywiście muszę zamienić płatki... Czytaj całość »
tak tak!!! takiego przepisu szukałam właśnie bo jestem bezglutenowcem! oczywiście muszę zamienić płatki owsiane na coś innego, ale da się to zrobić, super pomysł z tymi batonikami, pozdrawiam :)
MP3-ka 28 lutego 2013
robi się je ekspresowo :) są smaczne i dużo lepsze niż te sklepowe, przede wszystkim ZDROWSZE! :)
Annuar 28 lutego 2013
Fajny pomysł na batoniki i jeszcze lepszy na ich udekorowanie i piękne podanie "w koszulkach" ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • po 5 łyżek: płatków owsianych lub otrębów
  • sezam, słonecznik, pestki dyni
  • rodzynki, płatki migdałów, 4 łyżki miodu
  • 100ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
Składniki