Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Młode ziemniaki z rzodkiewką"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1141
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1141
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody. Ugotuj je w mundurkach. Gdy już ostygną, obierz je (nie jest to konieczne, gdyż delikatną i cienką skórkę młodych ziemniaków można jeść) i ewentualnie pokrój na mniejsze części, np. na grube plastry.
Rzodkiewki oczyść, starannie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Dymkę opłucz, osusz i posiekaj dość drobno.
Na rozgrzanym maśle przesmaż ugotowane młode ziemniaki. Nie mieszaj i nie przesuwaj ich podczas smażenia, bo mogą się rozpadać. Gdy już zaczną się rumienić, dorzuć pokrojone rzodkiewki.
Warzywa chwilę smaż razem, po czym oprósz solą oraz pieprzem. Nie mieszaj! Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną dymkę.
Przygotuj sos. Ogórek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce połącz śmietanę z jogurtem naturalnym, dodaj starty i odciśnięty z nadmiaru soku ogórek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw na 10 min.
Danie możesz serwować zarówno samodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Sos podawaj osobno.
<strong>: 45 minut. Porcja: 200 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie