Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Młode ziemniaczki ze szpinakiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4961
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4961
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2333
Składniki
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w posolonej wodzie. Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Smaż około 10 minut na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Pod koniec smażenia oprósz solą oraz pieprzem. Zdejmij. Potnij w plastry. Szpinak oczyść, opłucz, dobrze osącz. Cebulę obierz, posiekaj.
Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż szpinak i duś kilka minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mozzarellę potnij w plasterki, a fetę w kosteczkę. Paprykę oraz pomidor potnij na drobne kawałki.
Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, przetnij wzdłuż na pół. Na połowie ziemniaków rozłóż szpinak, kawałeczki papryki i fetę.
Resztę obłóż pomidorami, kurczakiem i mozzarellą. Ustaw na blasze. Zapiekaj 10 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Naj