Mleczna kanapka

Mleczna kanapka
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: mari
Pyszne ciasto i pięknie się prezentuje.

Składniki

  • 1 szkl. cukru
  • 3 op. budyniu czekoladowego
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 3 op. galaretki cytrynowej
  • 2 op. polewy czekoladowej
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 400 g serka waniliowego

Przygotowanie

  1. Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek i ubić z 1 szkl. cukru na sztywną pianę. Następnie, stale mieszając, stopniowo dodawać żółtka oraz mąkę przesianą z budyniami i proszkiem do pieczenia.

    Ciasto przelać do wyścielonej pergaminem tortownicy, po czym wstawić do piekarnika i piec 30 min. w temp. 180 stopni (sprawdzać patyczkiem suchość ciasta). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na trzy równe części (placki).

    Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody. Ostudzić. Kremówkę utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie, cały czas miksując, dodawać galaretki oraz serek.

    Biszkopty przełożyć gotowym kremem. Polewy przygotować według przepisu i ozdobić nimi wierzch wypieku.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 03 października 2014
super delikatne ciasto :)
kstr54 03 października 2014
SUPERASTE !!!!!
dodusia222 04 października 2014
ooo musi być przepyszny na pewno wypróbuje:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szkl. cukru
  • 3 op. budyniu czekoladowego
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g śmietanki kremówki
  • 3 op. galaretki cytrynowej
  • 2 op. polewy czekoladowej
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 400 g serka waniliowego
Składniki