miodownik, медовик, medovik

miodownik, медовик, medovik
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
медовик, medovik, miodownik...pyszne rosyjskie ciasto które składa się z cienkich warstw miodowego ciasta przełożonego kremem na bazie śmietany. Ciasto najlepsze jest po 1-2 dniach leżakowania w lodówce. Przygotowanie ciasta możemy rozłożyć na dwa dni wieczorem upiec sobie placki a następnego dnia przełożyć kremem...

Składniki

  • ciasto: 150g masła
  • 115g miodu
  • 220g cukru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 500-600g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 800g śmietany 36%
  • 300g śmietany 18%
  • ok 100g cukru pudru (do smaku)

Przygotowanie

  1. ciasto: miód, cukier, jajka i masło wkładamy do garnka i ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, jajka oraz przestudzony miód z masłem i z cukrem. Zagniatamy ciasto.

  2. Formujemy "kiełbasę" i dzielimy ciasto na 10-12 części. Każdą część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika wcinamy koło o średnicy 20 cm; ja przykładam spód od tortownicy i wycinam nożem.

  3. krem: śmietanę 36% ubijamy, następnie dodajemy śmietanę 18% i cukier puder do smaku.

  4. Odkładamy jeden krążek ciasta na bok i 2-3 łyżki kremu do miseczki. Na pozostałe krążki ciasta wykładamy krem, rozsmarowujemy i składamy ciasto. na wierzch dajemy krążek który odłożyliśmy nieposmarowany kremem.

  5. Owijamy folią spożywczą; lekko obciążamy (położyłam deskę do krojenia o na niej mleko w kartonie) Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem górę smarujemy pozostałym kremem śmietanowym...

Składniki
  • ciasto: 150g masła
  • 115g miodu
  • 220g cukru (1 szklanka)
  • 3 jajka
  • 500-600g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 800g śmietany 36%
  • 300g śmietany 18%
  • ok 100g cukru pudru (do smaku)
Składniki