Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę inne ciasto miodowe, bardziej wilgotne i delikatne. Przepis na ciasto znalazłam w necie a reszta moja.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 188
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1070
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 67
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 188
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1070
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 517
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 67
Składniki
Ciasto miodowe; 400g mąki tortowej 300g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 200 - 250 g margaryny Kasi 3 jaka 8 łyżek płynnego miodu naturalnego 100 ml śmietany kremówki 30% Do miski przesiewamy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, zrobić kulki, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozwałkować w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić (najlepiej po upieczeniu przykryć lnianą ściereczką). Placki są delikatne i mogą się łamać. Musimy delikatnie wyciągać je z formy.
Masa grysikowa <x2>; 1 1/2 szklanki mleka 5 łyżek grysiku 150g cukru 120g margaryny Kasi aromat arakowy Mleko zagotować z grysikiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać aromat arakowy i po łyżce masy grysikowej. Wszystko dokładnie zmiksować.
Ponadto; 650 g konfitury śliwkowej (kwaskowej) Polewa; 100g czekolady mlecznej 2 - 3 łyżki mleka łyżka kakao 2 łyżki oleju Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mleko, kakao i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Składanie ciasta; Ciasto miodowe 1/2 powideł 1/2 masy grysikowej Ciasto miodowe 1/2 powideł 1/2 masy grysikowej Ciasto miodowe Polewa czekoladowa Wiórka kokosowe Ciasto wynosimy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin. Ciasto miodowe nie musi od wilgnąć, jeśli jest troszkę suche wystarczy je odrobinę namoczyć letnią przegotowaną wodą.