MIODOWNIK

MIODOWNIK
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :) 

Składniki

  • PLACKI MIODOWE:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 180 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • MASA GRYSIKOWA:
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 170g cukru
  • 1 kostka masła
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto
  • KARMEL ORZECHOWY:
  • 350-400 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • ½ szkl. cukru
  • 4 łyżki miodu
  • DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. PLACKI MIODOWE:
    1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
    2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
    3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską.
    4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)

  2. MASA GRYSIKOWA:
    1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka.
    2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.
    3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem.
    4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej.
    5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.

  3. KARMEL ORZECHOWY:
    1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich.
    2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
    3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
    4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
    5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 30 grudnia 2017
Tu już nie wypada powiedzieć nic innego, jak tylko: MIODZIO xD

Babcia pyszne robiła, na nam leniuchom się nie... Czytaj całość »
Tu już nie wypada powiedzieć nic innego, jak tylko: MIODZIO xD

Babcia pyszne robiła, na nam leniuchom się nie chce ;)
Marcepanowa14 09 stycznia 2018
U mnie co roku to obowiązkowy wypiek, rodzina zawsze dopytuje : Kiedy będzie miodownik !:) haha
mrzonka 12 września 2020
45 minut wyrabiałam ręcznie placki miodowe. I klapa. Rozwałkowac to marzenie chyba łyżka kłaść. Wyszedł... Czytaj całość »
45 minut wyrabiałam ręcznie placki miodowe. I klapa. Rozwałkowac to marzenie chyba łyżka kłaść. Wyszedł klajster, wykonałam zgodnie z przepisem i zgodnie z proporcjami podanymi. Może Pani cos pominęła lub podała złe proporcje. Moja margaryna miała 250 g. (takie sa margaryny)
Składniki
  • PLACKI MIODOWE:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 180 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • MASA GRYSIKOWA:
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 170g cukru
  • 1 kostka masła
  • Kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto
  • KARMEL ORZECHOWY:
  • 350-400 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • ½ szkl. cukru
  • 4 łyżki miodu
  • DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny
Składniki