Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym

Miodowe ciasto z makiem i musem brzoskwiniowym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Rewelacyjne ciasto z makiem, wilgotne i aromatyczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szkl
  • żółtko 1 szt
  • masło 5 dag
  • miód 2 łyżki
  • cukier puder 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • mus brzoskwiniowy
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • pozostałe składniki:
  • masa makowa 1 puszka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • orzechy włoskie 1/2 szkl

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, miód, śmietanę.
    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.
    Następnie rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 25/25 cm.

  2. Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową i połową orzechów, wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.

  3. Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie razem z syropem zmiksować, połączyć z galaretką, przestudzić.
    Lekko tężejący mus wyłożyć na zimne, upieczone ciasto z makiem, odłożyć do lodówki.
    Pozostałe posiekane orzechy delikatnie zrumienić na suchej patelni, ostudzić, posypać ciasto.

  4. Ciasto pokroić gdy mus dokładnie stężeje.

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna 1 szkl
  • żółtko 1 szt
  • masło 5 dag
  • miód 2 łyżki
  • cukier puder 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 2-3 łyżki
  • mus brzoskwiniowy
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • pozostałe składniki:
  • masa makowa 1 puszka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • orzechy włoskie 1/2 szkl
Składniki