Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Minitorciki miodowe"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Do naczynia żaroodpornego włóż 200 g miękkiego masła w kawałkach, jajka, 400 g cukru pudru, sodę, mleko i miód. Wszystkie ubijaj w kąpieli wodnej ok. 15 minut. Do drugiej misy przesiej mąkę i dodaj ciepłą masę miodową. Dłońmi zagnieć ciasto.
Gładkie ciasto podziel na trzy jednakowe części. Z każdej uformuj bochenek i odłóż na ok. 30 minut. Następnie rozwałkuj je na trzy prostokątne placki i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj całą powierzchnię widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 5 - 7 minut.
Resztę miękkiego masła ubij z mlekiem skondensowanym na pianę i dopraw 2 łyżkami rumu. Schłodzony placek posmaruj połową kremu i przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj resztę kremu i przykryj ostatnim plackiem.
Wstaw ciasto do lodówki, a po wyjęciu wykrój torciki w kształcie plastra miodu. Do miski wsyp 3 łyżki cukru, dodaj resztę rumu i utrzyj polewę. W innej misce połącz resztę cukru z sokiem z cytryny. Część torcików oblej polewą rumową, a część cytrynową. Gdy zaschnie, podawaj. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 540 kcal.Źródło: Na żywo