Miniserniczki na zimno

Miniserniczki na zimno
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepyszne miniserniczki na zimno z musem truskawkowym są znakomitym słodyczem na eleganckie gardenparty :)

Składniki

  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ laski wanilii
  • 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych
  • 8 – 10 truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie

  1. W blenderze umieszczamy 2 łyżki cukru oraz ziarenka z laski wanilii (rozkrawamy ją na pół i przeciągając nożem „zgarniamy” ziarenka. Miksujemy na puder.

    Dodajemy jogurt oraz twaróg i miksujemy na gładką masę.

    W 4 łyżkach wrzątku rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy.

    Dodajemy kandyzowane skórki owocowe i bardzo krótko miksujemy tak, aby wszystkie składniki wymieszały się.

    Przelewamy masę do kubeczków, zostawiając odrobinę miejsca na mus. Wstawiamy do lodówki, aby serniczki stężały.

    Truskawki miksujemy. Do odrobiny gorącej wody dodajemy małą łyżeczkę żelatyny i rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy. Galaretko - mus wylewamy na stężałe sereczniki i odstawiamy do zastygnięcia.

    Bon apetit!

Komentarze do przepisu (1)

ErJot 30 maja 2018
kubeczki rozkoszy:)
Składniki
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ laski wanilii
  • 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych
  • 8 – 10 truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
Składniki