Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Miniptysie z bitą śmietaną"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Składniki
Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku, miksując, aż ciasta dokładnie się połączą.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 min w temp. 200° C. Wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Ptysie nakłuj od spodu czubkiem noża lub patyczkiem do szaszłyków. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią ptysie.
Do garnka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę. Gotuj 15-20 min na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie jasnobursztynowy karmel. Ptysie maczaj w karmelu i układaj na paterze. Z pozostałego karmelu zrób nitki zanurzając w nim widelec i owijając ciągnący się karmel wokół ptysiowej wieży.
120 minut Sztuka: 140 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie