Mini wieniec z nadzieniem orzechowym

Mini wieniec z nadzieniem orzechowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Doskonała zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Dosyć szybko się je przygotowuje. Oczywiście , jak to przy ciastach drożdżowych, tak i tu trzeba znaleźć czas na wyrośniecie wypieku. Moim zdaniem mini wieniec z nadzieniem orzechowym to świetny pomysł nie tylko na smaczny i sycący wypiek, ale i na doskonałą zabawę z dziećmi.

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • masło 150 g
  • mleko 150 ml
  • cukier 100 g
  • świerze drożdże 30 g
  • jajka 2 szt.
  • nadzienie orzechowe
  • orzechy mielone 200 g
  • mleko 200 ml
  • cukier 100 g
  • dekoracja
  • Cukier puder 150 g
  • woda 50 ml
  • sok z cytryny 50 ml

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i mąki oraz 2 łyżkami mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Łączy ze sobą mąkę i cukier. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do mąki. Ciepłe mleko dodajemy do mąki. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn. Całość mieszamy ręcznie. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Nadzienie orzechowe: Mleko wraz z cukrem zagotowujemy. Dodajemy zmielone orzechy. Mieszamy. Odstawiamy aby masa napęczniała.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdy kawałek wałkujemy. Układamy po łyżce nadzienia. Zawijamy i rolujemy. Zgniatamy boki. Każdy wieniec układamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut aż ponownie wyrosną. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Dekoracja: Cukier puder mieszam z wodą i sokiem z cytryny. Dekoruję lukrem wystudzone mini wińce.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Składniki
  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • masło 150 g
  • mleko 150 ml
  • cukier 100 g
  • świerze drożdże 30 g
  • jajka 2 szt.
  • nadzienie orzechowe
  • orzechy mielone 200 g
  • mleko 200 ml
  • cukier 100 g
  • dekoracja
  • Cukier puder 150 g
  • woda 50 ml
  • sok z cytryny 50 ml
Składniki