Mini tarty z cytrynowym nadzieniem

Mini tarty z cytrynowym nadzieniem
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rusty_fork
niezmiemskie!

Składniki

  • Spód 3/4 kostki masła 240 g mąki pszennej 110 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli
  • Masa 1 żółtko 200 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soki z cytryny 4 łyżki śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru cukier wanilinowy
  • garść jagód, malin

Przygotowanie

  1. Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka oraz z szczypty soli zagnieść ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i chłodź przez 30 min w lodówce.
    Wysmaruj formę masłem i przełóż papierem do pieczenia uciętym w paski.

  2. Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietanką, sokiem z cytryny i żółtkiem. Dodaj do masy połowę owoców i delikatnie wymieszaj.

  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
    Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką- będzie się przyklejać.
    Wycinaj kółka o większej średnicy niż forma( o ok. 3cm większe). Przełóż ciasto do wysmarowanej formy na paski papieru do pieczenia( ułatwi to późniejsze wyjęcie tart).
    Ponakłuwaj ciasto widelcem.

  4. Rozłóż masę w foremkach, a na wierzch rozłóżyć pozostałe owoce.
    Tartaletki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 min.

Składniki
  • Spód 3/4 kostki masła 240 g mąki pszennej 110 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli
  • Masa 1 żółtko 200 g kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soki z cytryny 4 łyżki śmietanki 30% 2 czubate łyżki cukru cukier wanilinowy
  • garść jagód, malin
Składniki