Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste

Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne ciastka z jabłkami, takie niby mini szarlotki. Ciasteczka są bardzo smaczne, delikatne i puszyste.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek
  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru kryształ
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • około 350 g jabłek przed obraniem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę
  • cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu

Przygotowanie

  1. Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam.

    Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i miksuję przez chwilę, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
    Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masłem dodaję kolejne jajko.

    Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem.

  2. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie i całość dokładnie mieszam łyżką.

    Gotowe ciasto nakładam za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Pieczenie ciastek:
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

    Upieczone ciastka oprószam cukrem pudrem z cynamonem.

    Ciastka z jabłkami są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 19 lutego
Smakowicie wyglądają!
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek
  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru kryształ
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • około 350 g jabłek przed obraniem
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę
  • cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu
Składniki