Mini serniczki na zimno z truskawkami

Mini serniczki na zimno z truskawkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Mini serniczki na zimno na bazie serków homogenizowanych z musem truskawkowym to idealny, lekki i pyszny deser na upalane dni. Delikatny sernik, truskawki i spód z owsianych ciasteczek tworzą niezwykle smaczne połączenie.

Składniki

  • SPÓD:
  • 60 g ciasteczek owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • MASA SEROWA:
  • 450 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 200 ml gorącej wody
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • DODATKI:
  • świeże truskawki
  • listki mięty

Przygotowanie

  1. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka owsiane kruszymy i łączymy z olejem kokosowym. Powstałą masą ściśle wykładamy spody małych pucharków lub szklanek.

  2. Ostudzoną galaretkę łączymy z waniliowymi serkami homogenizowanymi*, a powstałą masę (na tym etapie będzie dość rzadka) wylewamy na ciasteczkowe spody w szklankach, a następnie wstawiamy je do lodówki do stężenia.

    * Jeśli chcemy bardziej odchudzić nasze serniczki to użyjmy naturalnych serków homogenizowanych i dosłodźmy je ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrytolem.

  3. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy, dodajemy ksylitol oraz ostudzoną żelatynę, a powstały mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy odpowiednio stężeje, dekorujemy serniczki kawałkami świeżych truskawek oraz listkami mięty.

Komentarze do przepisu (6)

Facet_w_kuchni 11 czerwca
Cóż, zdrowo, smacznie i bajecznie :)
SlodkoSlodka83 13 czerwca
Kasiu Twoje deserki zawsze tak pięknie wyglądają, że nie sposób im się oprzeć :-)
Docherro 13 czerwca
Cudowne,chętnie bym się poczęstowała:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • SPÓD:
  • 60 g ciasteczek owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • MASA SEROWA:
  • 450 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 200 ml gorącej wody
  • MUS TRUSKAWKOWY:
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 40 ml gorącej wody
  • DODATKI:
  • świeże truskawki
  • listki mięty
Składniki