Mini roladki z ciasta francuskiego z masą makowo - bakaliową

Mini roladki z ciasta francuskiego z masą makowo - bakaliową
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Chillnezka
Mój dzisiejszy deser powstał w niecałe dwadzieścia minut, z czego piętnaście to czas, kiedy ciastka się piekły. Połączenie wilgotnej masy makowej z chrupkim ciastem francuskim przypadnie do gustu nawet tym, którzy za makiem nie przepadają. Doskonale komponują się ze świeżymi listkami melisy. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 - 450 g masy makowej z bakaliami (połowa dużej puszki)
  • 1 jajo (M)
  • 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwinąć delikatnie, wygładzić dłońmi. Na całej powierzchni rozsmarować masę makową i zrolować ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Można je dla pewności, by się nie rozkleiło, docisnąć dłońmi. Całość posmarować rozbełtanym jajem (z każdej strony) i posypać brązowym cukrem.
    Odcinać jedno - półtora centymetrowe kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pozycji masą w dół. U mnie, po podziale ciasta, wyszło dwadzieścia mini roladek.

  2. Piec około kwadransa w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 09 września 2018
Smakowicie wyglądają :-)
babcitereskiciasta 09 września 2018
Pyszne roladki z makiem.:)
pelen_brzuszek 09 września 2018
Ale bym sobie zjadła :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 400 - 450 g masy makowej z bakaliami (połowa dużej puszki)
  • 1 jajo (M)
  • 1 łyżka brązowego cukru
Składniki