Mini rogaliki

Przepis dnia 2011-03-13
Mini rogaliki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tolerancja
są baaardzo kruchutkie , mięciutkie , rozpływaja się w ustach ,

Składniki

  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 margaryny(całe nie rozpuszczamy)
  • 1 szkl. mleka (lekko podgrzanego)
  • 6 łyzek cukru(2 łyżki kryształu , 4 łyzki pudru)
  • cukier waniliowy
  • marmolada

Przygotowanie

  1. Mąkę wyrabiamy z margaryną , jajka utrzec z 4 łyżkami cukru pudru i dodac do ciasta

  2. w lekko podgrzanym mleku rozpuścic drożdze i 2 łyzki cukru kryształu, dodajemy do ciasta, nastepnie cukier waniliowy, wyrabiamy ciasto az bedzie odstawac od ręki

  3. wstawoc na ok, 2 godziny do lodówki

  4. po 2 godz, wyciągnac z lodówki uformowac kulki wielkości pomarańczy , rozwałkowac cienko ciasto na kształt koła , podzielic go na 8 trójkatów , nałozy na każdy marmolade i zawinąc . Układac na blaszce wysmarowanej tłuszczem

  5. Piec w nagrzanym na180 stopni piekarniku przez ok, 25 min

  6. Po upieczeniu polac lukrem lub posypac pudrem

  7. SMACZNEGO z tej porcji wychodzi ok, 100 małych rogalików

Komentarze do przepisu (9)

jagoda114 05 marca 2011
Smakowicie wyglądają:)
Konto usunięte 05 marca 2011
wspaniałe juz zezarłem cały talerz i jeszcze mało buzki
margo21 05 marca 2011
daję do ulubionych i pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 margaryny(całe nie rozpuszczamy)
  • 1 szkl. mleka (lekko podgrzanego)
  • 6 łyzek cukru(2 łyżki kryształu , 4 łyzki pudru)
  • cukier waniliowy
  • marmolada
Składniki