Ciasto:
Zagotuj wodę z masłem
Na gotujący się płyn wsyp mąkę i mieszaj energicznie do powstania jednolitej masy
Gotuj przez kilka minut aż ciasto dobrze się zaparzy
Zestaw z ognia i przestudź przez 5-10 min
Do jeszcze ciepłej masy dodaj jajka pojedynczo, po każdym dokładnie mieszając mikserem lub łyżką
Przełóż masę do rękawa cukierniczego (może być z ozdobną tylką)
Wyciskaj niewielką ilość ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pamiętając o pozostawieniu odstępów ponieważ ciasto znacznie urośnie (ok. trzykrotnie)
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min (grzałka góra-dół)
Po upieczeniu pozostaw ptysie do całkowitego wystudzenia
Masa:
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię, połowę mleka i zmiksuj do połączenia
W między czasie zagotuj pozostałą część mleka
Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń
Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone
Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę
Masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania
Ptysie:
Ptysie nacinaj od spodu małym nożykiem tworząc kształt krzyżyka a następnie nadziewaj masą
Gotowe ptysie posyp cukrem pudrem
Komentarze do przepisu (1)