Mini paczki z wiśniami

Mini paczki z wiśniami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie !

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • ½ szkl. mleka
  • 15 g świeżych drożdży

Przygotowanie

  1. 1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
    2. Do małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10.
    3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło.
    4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
    5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
    6. Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
    7. Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
    8. Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
    Przestudzone pączki można udekorować lukrem lub czekoladą

Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • ½ szkl. mleka
  • 15 g świeżych drożdży
Składniki