Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-02-2021
Jeśli nie lubisz, lub nie możesz jeść tradycyjnych pączków smażonych na oleju lub smalcu, może ten przepis będzie dla ciebie lepsza alternatywą. Te mini pączusie są naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia.
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 265
Polecam.
Odsłon: 743
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36276
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 417
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 265
Polecam.
Odsłon: 743
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36276
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 417
Składniki
Zrobić rozczyn: mleko lekko podgrzać. Do letniego mleka dodać drożdże, cukier i mąkę. Tak przygotowany rozczyn odstawić w cieple miejsce na 5 minut.
Następnie zrobić ciasto: Do dużej miski wsypać make, cukier, sól i jajka. Lekko wymieszać i dodać miękkie masło. Następnie powoli dolewać mleko z drożdżami ciągle mieszając.
Kiedy składniki zaczną się ze soba łączyć, przełożyć ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiać ręcznie, przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką lub folia spożywczą i odstawić w cieple miejsce na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, przełożyć je na stolnice, zagnieść pare razy i rozwałkować na placek o grubości 1 cm.
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kolka o średnicy 5 cm. Tak wykrojone paczki ułożyć na tacy do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w cieple miejsce na 40 minut.
Kiedy paczki podwoja swoja objętość, posmarować je z wierzchu odrobina oleju. Piec w 180 st. C przez około 15 minut.
Upieczone pączki wypełnić dżemem i posypać cukrem pudrem. Smacznego!