Mini pączki włoskie-przepis prosto z Wenecji

Mini pączki włoskie-przepis prosto z Wenecji
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Karnawałowe mini pączki włoskie czyli frittelle alla veneziana są typowe w okresie karnawału i spożywa ich się bardzo dużo. Przepis prosto z słonecznej Italii.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 15 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 25 ml rumu
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu do smażenia

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy mleko,wlewamy do dużej miski,kruszymy drożdże
    wsypujemy cukier, dodajemy nasze masło i wszystko to zamieszamy łyżką, aż drożdże się rozpuszczą.

  2. Dodajemy szczyptę soli, wlewamy rum,dodajemy otartą cytrynę ,jajko i wszystko to zamieszamy łyżką.

  3. Teraz wsypujemy nasza mąkę (przesianą) i mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto tak jak na pączki.
    Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

  4. Rozgrzewamy nasz smalec do temperatury smażenia(sprawdzamy drewnianą łyżką czy smalec jest gotowy, dookoła patyczka muszą się pojawić bąbelki).
    Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką nasze ciasto pomagając sobie drugą łyżką.

  5. Gorące mini pączki obsypujemy cukrem.
    Najlepiej smakują ciepłe.

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 15 g drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 25 ml rumu
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu do smażenia
Składniki