Mini pączki wiedeńskie w 30 minut

Mini pączki wiedeńskie w 30 minut
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Najlepszy pomysł na słodkości które na pewno urzekną gości. Kilka prostych składników które najczęściej posiadamy w domu i 30 minut gdzie 15 minut ciasto stygnie !!! Pyszne lekkie pączki wiedeńskie, hiszpańskie.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 200 g mąki przennej
  • 75 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder bądź lukier do dekoracji
  • olej

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy wodę. Do wrzątku dodajemy masło i szczyptę soli. Kiedy się rozpuści zmniejszamy ogień na minimalny i stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od garnka i jest jednolite zdejmujemy je z gazu. Czekamy aż ciasto wystygnie dodajemy po jednym jajku - miksując. Masa będzie gęsta i kleista.

  2. Do szprycy bądź rękawa dodajemy ciasto. Wycinamy z papieru do pieczenia kwadraciki wielkości mini pączków wiedeńskich i robimy kółeczka z ciasta. Wrzucamy pączki na gorący olej z papierem który po chwili od pączków się odlepia. Obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Podajemy wersje mniej słodką z cukrem pudrem, a bardziej słodką z lukrem.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 26 września 2017
Poproszę, o dwa talerzyki i dwie kawy dla nas ;)
HabibiChi 26 września 2017
No ja dziś nie dam rady zjeść bo jem pierogi ale jutro do kawusi będą obowiązkowo :D
Nevermore 26 września 2017
Pierogi zostaw na jutro, takie odsmażane są lepsze ;) Dziś trzeba pączkami się delektować xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki przennej
  • 75 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier puder bądź lukier do dekoracji
  • olej
Składniki