Migdałowy puszek

Migdałowy puszek
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ewuniak2824
Dla wielbicieli migdałów i karmelu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę ( wymiary: 38cmx23cm) piec w temp 180c ok. 30 minut.

  2. Cukier, miód, mleko i masło wrzucić na patelnię ( głębszą), rozpuścić i wsypać płatki migdałowe. Ciągle mieszając smażyć 5 minut, aż zgęstnieje.

  3. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę ( rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody).

  4. Śmietanę ubić dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę ( rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody).

  5. Mleko w puszce gotować ok. 2,5 godziny. Przełożenie placka: biszkopt- mleko z puszki- masa migdałowa- masa biała - biszkopty- masa kakaowa- starta czekolada.

Komentarze do przepisu (3)

Jola73 21 listopada 2011
smakowicie wygląda:)tylko co tam jest napisane w 2 punkcie po cukier.......
nowalijka 22 listopada 2011
ciekawe
Annuar 24 listopada 2011
Po cukrze jest chyba miód. Pyszne to ciasto, pracochłonne, ale warte zachodu. Może spróbuję, choć boję się... Czytaj całość »
Po cukrze jest chyba miód. Pyszne to ciasto, pracochłonne, ale warte zachodu. Może spróbuję, choć boję się mas z żelatyną (złe doświadczenia ;))
Składniki
Składniki