Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowy placek"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1162
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1162
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł.
Brzoskwinie odsączamy, zostawiamy zalewę, a owoce kroimy na ćwiartki. Odkładamy 4 kawałki czekolady do starcia, resztę siekamy na drobne kawałki.
łyżki płatków migdałowych prażymy na patelni. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Płatki migdałowe kruszymy. Mieszamy mąkę, cukier, migdały, czekoladę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewamy ostudzone masło, wybijamy jajka i miksujemy. Masę wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ciasto wciskamy brzoskwinie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na 35–40 minut.
Do rondla wlewamy zalewę z brzoskwiń, sok z cytryny i gotujemy przez kilka minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Powstałym syropem równomiernie polewamy wystudzone ciasto, aż płyn całkowicie w nie wsiąknie. Placek posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i kroimy na kwadratowe porcje.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia