Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Migdałowy blok z białą czekoladą"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6613
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5838
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 107
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6613
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 176
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1246
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5838
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce o małych otworkach. Mleko w proszku przesiej do dużej miski. Wodę zagotuj w rondelku razem z masłem i cukrem. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 5 min (masa powinna w tym czasie lekko zgęstnieć). Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 5 min, by płyn przestygł (mieszaj go od czasu do czasu).
Przestudzoną maślaną mieszankę wlewaj cienkim strumieniem do mleka w proszku, cały czas miksując masę robotem ustawionym na wolne obroty. Dodaj mielone migdały, startą białą czekoladę oraz aromat waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Foremkę keksową posmaruj masłem i wyłóż folią spożywczą tak, by wystawała poza jej brzegi. Wlej odrobinę masy, ułóż warstwę herbatników. Wlej kolejną porcję masy, ułóż warstwę ciastek. Rób tak do wyczerpania składników (na wierzchu powinna znaleźć się masa czekoladowa).
Keks przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjmij z formy, usuń folię. Udekoruj wg upodobania.Źródło: Tina