Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowiec ze śliwkami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 10 dag masła pokrój na kawałki i połącz z mąką. Dodaj sól, jajko, obydwa cukry. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 40 minut.
Śliwki umyj, wytrzyj. Wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Przemieszaj je z likierem i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ułóż w foremce posmarowanej resztą masła.
Placek w foremce gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz 10-12 minut na złoty kolor. Po wyjęciu lekko przestudź.
na kruszonkę posiekaj, tak by powstały drobne grudki. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Posyp je kruszonką. Tartę piecz jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 175oC.Źródło: Naj