Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Migdałowiec z marchewką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3089
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 227
Składniki
Obraną marchew ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstawiamy i ewentualnie odcedzamy z nadmiaru soku.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy.
Przesianą mąkę łączymy z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, masą maślano-jajeczną, marchwią oraz mlekiem i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy mak, mieszamy.
Podłużną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią najpierw ciasto z makiem, wyrównujemy. Następnie wypełniamy formę pozostałym ciastem i nożem nacinamy jego wierzch. Pieczemy 60 minut w 180oC.
Ciasto możemy udekorować lukrem i posypać płatkami migdałów. Dobre będzie również oblane polewą czekoladową.Źródło: Rewia