Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 17
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 48
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 448
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 270
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 17
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 48
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 448
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 270
Składniki
Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 15 dag cukru. Żółtka utrzyj z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Obie masy jajeczne połącz. Wmieszaj przesianą mąkę oraz zmielone lub posiekane migdały. Dodaj olej, wymieszaj.
Formę w kształcie gwiazdy napełnij przygotowanym ciastem (jeśli nie jest silikonowa, natłuść ją). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij z formy. Przekrój ciasto na cztery blaty.
Kremówkę zagotuj z resztą cukru, przestudź. Miękkie masło utrzyj razem z drugim cukrem waniliowym. Dalej ucierając, stopniowo dodawaj słodką kremówkę.
Pierwszy blat posmaruj połową kremu, przykryj drugim blatem. Nałóż dżem i trzeci blat. Posmaruj go resztą kremu i przykryj ostatnim blatem. Odstaw do schłodzenia. W tym czasie masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat. Schłodzony tort przykryj marcepanem, udekoruj cukrowymi ozdobami.
Czas ok. 100 min; porcja – 450 kcal, cena 1,90 zł.
Do szczelnego pojemnika wsyp 2 szklanki drobnego cukru. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, delikatnie wyskrob nasionka, wymieszaj z cukrem. Pustą laskę potnij na 2-3 kawałki i również włóż do cukru. Zamknij pojemnik, wstrząśnij nim. Po 2 tygodniach domowy cukier waniliowy będzie gotowy.Źródło: Świat kobiety