Migdałowiec

Migdałowiec
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Smaczny pomysł na "Migdałowiec"

Składniki

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 15 dag mąki
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag kremówki 36 proc
  • 20 dag masła 36 dag dżemu malinowego
  • 20 dag masy marcepanowej
  • cukrowe ozdoby

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 15 dag cukru. Żółtka utrzyj z 1 opakowaniem cukru waniliowego. Obie masy jajeczne połącz. Wmieszaj przesianą mąkę oraz zmielone lub posiekane migdały. Dodaj olej, wymieszaj.

  2. Formę w kształcie gwiazdy napełnij przygotowanym ciastem (jeśli nie jest silikonowa, natłuść ją). Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. Piecz ok. 40 minut. Wystudź, wyjmij z formy. Przekrój ciasto na cztery blaty.

  3. Kremówkę zagotuj z resztą cukru, przestudź. Miękkie masło utrzyj razem z drugim cukrem waniliowym. Dalej ucierając, stopniowo dodawaj słodką kremówkę.

  4. Pierwszy blat posmaruj połową kremu, przykryj drugim blatem. Nałóż dżem i trzeci blat. Posmaruj go resztą kremu i przykryj ostatnim blatem. Odstaw do schłodzenia. W tym czasie masę marcepanową rozwałkuj na cienki płat. Schłodzony tort przykryj marcepanem, udekoruj cukrowymi ozdobami.

  5. Czas ok. 100 min; porcja – 450 kcal, cena 1,90 zł.

  6. Do szczelnego pojemnika wsyp 2 szklanki drobnego cukru. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, delikatnie wyskrob nasionka, wymieszaj z cukrem. Pustą laskę potnij na 2-3 kawałki i również włóż do cukru. Zamknij pojemnik, wstrząśnij nim. Po 2 tygodniach domowy cukier waniliowy będzie gotowy.

    Źródło: Świat kobiety

Składniki
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 15 dag mąki
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki oleju
  • 10 dag kremówki 36 proc
  • 20 dag masła 36 dag dżemu malinowego
  • 20 dag masy marcepanowej
  • cukrowe ozdoby
Składniki