Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałowe gwiazdeczki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i mielonymi migdałami. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałeczki. posiekaj nożem, kiedy powstaną grudki, wbij jajko i zagnieć ciasto rękoma. Zawiń je w folię i włóż do lodówki .
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Foremkami wytnij gwiazdki. Połowę ciastek posmaruj konfiturą. W pozostałych wytnij otworki. Połóż je na ciastkach z konfiturą. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i udekoruj połówkami migdałów.
Ciasteczka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 12–15 minut. Wystudź.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ciasta ok. 30 minut, 1 sztuka ok. 180 kcal.Źródło: Tina