Migdałowe choinki p. Lafera

Migdałowe choinki p. Lafera
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne, delikatne ciasteczka polane białą czekoladą i posypane pistacjami. Delicje.

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g białej kuwertury
  • 200 g pistacji
  • srebrne kuleczki
  • owoce miechunki 10- 12 sztuk
  • pędzelek
  • wykalaczki
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na papierze do pieczenia narysować 10- 12 okręgów o średnicy 16 cm. Można użyć do tego talerza. Okrąg naciąć do połowy. Zwinąć w stożek i umocować przy pomocą spinacza biurowego. Stożki włożyć do kubków lub foremek( rożkiem do dolu).

  2. Jaja rozbić. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier. Szybko wmieszać żółtka. Mielone migdały, mąkę, skrobię kukurydzianą wymieszać razem i ostrożnie zmieszać z masą jajeczną.

  3. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać stożki. Pamietajmy, że ciasto jeszcze urośnie. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut.
    Następnie stożki ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie zdjąć papier. Można je wyrównać nożem, żeby dobrze stały.

  4. Kuwerturę posiekać i rozpuścić w kapieli wodnej: kuwerurę dajemy do rondelka i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pistacje drobno siekamy lub mielimy. Przy pomocy pędzelka smarujemy stożki rozpuszczoną kuwerturą. Obtaczamy w mielonych pistacjach. Doklejamy srebrne cukrowe kulki, a na czubku umieszczamy owoc miechunki( na wykałaczkę).

Komentarze do przepisu (13)

Fonka 19 grudnia 2017
Bardzo fajne te choinki:D
Nevermore 19 grudnia 2017
Qrcze, to jest Super :D
Wytrzymają do Nowego Roku? ;)
Maudie 19 grudnia 2017
Super te choineczki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 25 g mąki
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g białej kuwertury
  • 200 g pistacji
  • srebrne kuleczki
  • owoce miechunki 10- 12 sztuk
  • pędzelek
  • wykalaczki
  • ewentualnie cukier puder do posypania
Składniki