Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Migdałek z czekoladową pianką"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1372
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12954
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1059
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1372
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12954
Składniki
W rondelku mocno podgrzej śmietanę kremówkę, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałeczki albo grubo posiekaj i wsyp do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wtedy wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj. Masę ostudź i schowaj na noc do lodówki.
Następnego dnia upiecz ciasto. Do dużej miski wsyp wszystkie suche i je wymieszaj. Wbij jajka, dodaj pozostałe mokre : olej i mleko. Miksuj, aż wszystko się połączy w jedną masę. Wtedy dołóż dżem morelowy i wymieszaj łyżką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 st. przez ok. 40 min (sprawdź drewnianą wykałaczką, czy ciasto już jest gotowe – wbity w środek migdałka patyczek powinien być suchy, jeśli tak nie jest – piecz jeszcze kilka minut). Ciasto dobrze ostudź.
Masę śmietanowo-czekoladową ubij mikserem, by powstała pianka. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź i dodaj do pianki. Rozsmaruj ją na cieście migdałowym. Schłodź w lodówce.
Przed podaniem ciasto udekoruj ubitą śmietaną, wafelkami i czekoladowymi drażetkami. Oprósz przetartym przez sitko kakao.Źródło: Tina