Miętowe sernikobrownies

Miętowe sernikobrownies
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Uwielbiam serniki i brownies, uwielbiam też połączenie czekolady i mięty... ten placek, to połączenie idealne :-)

Składniki

  • Brownies:
  • masło 12 dag
  • gorzka czekolada 12 dag
  • jajko duże 2
  • cukier 3/4 szkl.
  • jogurt gęsty 2 czubate łyżki
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • sól szczypta
  • kakao 2 łyżki
  • Masa serowo-miętowa:
  • twaróg półtłusty zmielony 3-krotnie lub z wiaderka 25 dag
  • cukier 1/3 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • krople miętowe 15 kropli
  • opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika

Przygotowanie

  1. Brownies: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sypkie składniki przesiać do miski.
    W garnku rozpuścić masło, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostkę czekoladę, odstawić na 2 minuty i wymieszać do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu, przestudzić.

    W drugiej misce roztrzepać rózgą jajka z jogurtem i cukrem. Dodać przestudzony sos czekoladowy i wymieszać rózgą. Następnie dodać suche składniki i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Tortownicę (śr. 21 cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Wyłozyć większość masy czekoladowej, wyrównać.

    Masa serowo-miętowa: Wszystkie składniki zmiksować tylko do połączenia.

    Na masę brownies wyłożyć masę serowo-miętową. Na górę w odstępach wyłożyć pozostałą masę czekoladową. Masy wymieszać patyczkiem, tworząc "esy-floresy".

    Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 - 40 minut., Wystudzić.

  2. Smacznego :-)

    P.s. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Składniki
  • Brownies:
  • masło 12 dag
  • gorzka czekolada 12 dag
  • jajko duże 2
  • cukier 3/4 szkl.
  • jogurt gęsty 2 czubate łyżki
  • mąka pszenna 1 szkl.
  • sól szczypta
  • kakao 2 łyżki
  • Masa serowo-miętowa:
  • twaróg półtłusty zmielony 3-krotnie lub z wiaderka 25 dag
  • cukier 1/3 szkl.
  • jajko 1
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • krople miętowe 15 kropli
  • opcjonalnie odrobinę zielonego barwnika
Składniki